keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Liha-makaronilaatikko

Glorian ruoka&viini -lehteen on tullut täksi vuodeksi uusi palsta, arkiakatemia, jossa ainakin kahdessa ensimmäisessä numerossa kokkailusta vastasi Ravintola Luomosta ja tämän vuoden Top Chef -kilpailusta tuttu Jouni Toivanen. Ideana on lyhyesti tuunata arjen perusruokaa ammattilaisen opastuksella astetta paremmaksi. Uusimmassa lehdessä (2/2012) vuorossa oli makaronilaatikko, jota en olekaan tehnyt pitkään aikaan. Oli siis korkea aika palata vanhan suosikkiruoan pariin Jounin opastuksella.

Suurin ero omiin aiempiin viritelmiin on makaronilaatikon kypsentäminen. Tämän ohjeen mukaan laatikkoa kypsennetään ensin 120-asteisessa uunissa 45 minuuttia ja sen jälkeen pinnalle lisätään juustoraaste ja pinta gratinoidaan 250-asteisen uunin yläosassa 8 minuutin ajan. Ja täytyy myöntää että ohje toimi kyllä hienosti. Ruoasta tuli mehevää, mutta samalla pinnaltaan rapeaa ja koostumukseltaan ryhdikästä. Toinen tärkeä huomio oli jauhelihan ruskistaminen, joka kannattaa tehdä pienissä erissä ja huolella. Tällöin maut tulevat paremmin esiin.

Ainekset:
  • 1 pieni sipuli
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 5 dl täysjyvämakaronia
  • 400 g paistijauhelihaa
  • 1/4 - 1/2 tl valkopippuria myllystä
  • ripaus maustepippuria
  • 2 tl suolaa
Munamaito:
  • 3 kananmunaa
  • 8 dl täysmaitoa
Lisäksi:
  • 100 g cheddarjuustoraastetta (käytin itse mustaa emmentalia)
Valmistusohje:
  1. Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Laita suuri kattilallinen suolattua vettä kiehumaan makaronia varten.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se paistinpannussa puolessa öljymäärässä pehmeäksi. Siirrä lautaselle odottamaan. Laita makaronit kiehumaan 8 minuutiksi.
  3. Ruskista jauheliha kuumassa pannussa öljyssä: Täytä enintään 2/3 pannun pinta-alasta, jotta liha paistuu, ei keity. Voit paistaa jauhelihan vaikka kolmessa erässä. Lisää sipuli ja mausteet.
  4. Valuta makaronit ja jäähdytä täyttämällä kattila kylmällä vedellä. Näin makaronit pysyvät irtonaisina.
  5. Sekoita munat ja maito suuressa kulhossa. Lisää jauheliha ja valutetut makaronit. Sekoita ja kaada uunivuokaan. Kypsennä uunissa ensin noin 45 minuuttia.
  6. Ota laatikko uunista ja laita uuni lämpenemään ylälämmölle 250 asteeseen. Ripottele päälle juustoraaste laatikon pintaan ja gratinoi kauniin ruskeaksi uunin ylätasossa noin 8 minuuttia. Tämä on niitä harvoja ruokia, joihin ketsuppi todella kuuluu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...